zoeken
Nieuws

Agenten zijn XR beu

05 februari 2024
detail iamge

Zondag 4 februari kopte de Telegraaf: Agenten zijn XR-betogingen beu; vakbonden willen actie. De politievakbonden roepen politici en bestuurders op om maatregelen te nemen om verboden demonstraties te voorkomen. En terecht, zegt de Rotterdamse VVD, want wat ons betreft is de maat vol.

Het keer op keer moeten ingrijpen bij wegblokkades door de protest-hobbyisten van Extinction Rebellion (XR) heeft een effect op het moraal onder agenten en gaat ten koste van politie inzet elders. Wijkagenten kunnen niet aanwezig zijn in de wijk om te voorkomen dat jongeren geronseld worden door drugscriminelen, omdat de agenten bezig zijn een verboden demonstratie van XR te beëindigen. Het opsporingswerk van rechercheurs komt stil te liggen en er zijn minder agenten op straat. De druk die de verboden protestacties, zoals het bezetten van snelwegen, zet op de schaarse politiecapaciteit vinden wij onacceptabel.

Wij maken ons zorgen over wat de, ondertussen systematische, wegblokkades van XR doet met het politiewerk in Rotterdam. Als het werk van de Rotterdamse politie zo voortdurend komt stil te liggen, dan zijn alle Rotterdammers daar de dupe van. Daarom wil de Rotterdamse VVD dat de burgemeester met maatregelen komt om de verboden protestacties daadwerkelijk te voorkomen. En wat ons betreft mag de rekening naar XR.

Dat demonstreren een grondrecht is weten we allemaal, daarom is het verbieden van een demonstratie geen eenvoudige beslissing. Maar als een demonstratie verboden is, dienen wat de Rotterdamse VVD betreft demonstranten zich ook aan dit verbod te houden. 

Lees onze vragen aan de burgemeester via deze link.
WORD VVD'ER