zoeken
Nieuws

Bestuursmodel Rotterdam.

18 juni 2021
detail iamge

Nieuwe bestuursmodel
De Rotterdamse VVD is kritisch geweest in de discussie over het nieuwe bestuursmodel. Zwaarwegend waren de argumenten dat het nieuwe model een gebrek aan tegenmacht en veel bestuurlijke drukte zou opleveren. Bovendien is het onverstandig om de politiek uit de wijkorganen te halen.

De uitkomst van de discussie in de raad is echter anders. Er gaat de komende tijd veel veranderen met de gebiedsorganen, want het raadsvoorstel is gisteravond met 24 tegen 21 stemmen aangenomen. Er komen 39 wijkraden, waar, zonder kieslijsten, op persoonsniveau bewoners verkozen kunnen worden. 

Scherpe randjes eraf gehaald
Toch zijn er veel scherpe randjes van het voorstel afgehaald. Zo is onder anderen voorkomen dat de kleine kernen de dupe worden van het nieuwe bestuursmodel, ook blijft het mogelijk om namens een politieke partij je verkiesbaar te stellen en de verkiezingen zelf zullen tegelijkertijd worden gehouden met die van de gemeenteraad.  

Tegenmacht
In het raadsdebat stelde fractievoorzitter Vincent Karremans vraagtekens bij het vermogen van kleinere wijkraden om voldoende tegenmacht te bieden tegen het machtige Rotterdamse ambtenarenapparaat. Die zorgen zullen bij de Rotterdamse VVD blijven, maar de wethouder heeft wel toegezegd bij de verdere uitwerkingen en eventuele evaluaties dit expliciet mee te nemen en met voorstellen te komen hoe ze de tegenmacht denkt te kunnen vergroten. Daarop zal de Rotterdamse VVD strak blijven monitoren.

Ook heeft Vincent Karremans zich hard gemaakt voor aparte wijkraad Nieuw-Kralingen / Boezembocht. Dit zal worden meegenomen in de verdere uitwerkingen.

Vervolg 
Rond oktober komt de nieuwe verordening van het bestuursmodel naar de gemeenteraad. De wethouder heeft een brief met een exacte planning toegezegd. 

Inbreng Vincent Karremans gemeenteraad Rotterdam:

WORD VVD'ER