Nieuws

‘Cashlimiet’ in APV in strijd drugscriminaliteit

24 september 2020

ROTTERDAM - In de strijd tegen drugscriminaliteit, moet het in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Rotterdam worden opgenomen dat het verboden is om niet-beroepsmatig met meer dan €2.000 cash over straat te gaan. Als je dat wel doet, riskeer je een boete tot wel €2.500. Dat plan lanceert de fractievoorzitter van de Rotterdamse VVD, Vincent Karremans, vandaag in de gemeenteraad.

“Elk jaar gaat er in de Nederlandse illegale drugseconomie 20 miljard euro verdiend. Dat is allemaal cash geld. Cash geld is de olie waar de motor van de Nederlandse drugseconomie op draait.”, stelt Karremans. In Rotterdam wordt, als de doorvoerhaven van drugs in Europa, een groot deel van die 20 miljard euro verdiend én uitgegeven. “Daarom is het juist belangrijk dat we dat hier in Rotterdam regelen”, volgens Karremans. Rotterdam zou de eerste stad ter wereld zijn met een dergelijke ‘cashlimiet’ als het voorstel uiteindelijk wordt aangenomen in de Rotterdamse gemeenteraad.

Direct drugsgeld afpakken en onderzoek instellen

Door de limiet van €2.000 in combinatie met een stevig boetebeding in de APV op te nemen, wordt het mogelijk om direct drugsgeld af te pakken van drugscriminelen. “Normale Nederlanders gaan namelijk niet met meer dan €2.000 cash over straat. Sterker nog, de meeste Rotterdammers hebben niet eens zoveel geld, laat staan contant geld. Weet je wie wel? Drugscriminelen.” Als iemand staande wordt gehouden met meer dan de toegestane hoeveelheid cash geld op zak, kan daarna makkelijk een vervolgonderzoek worden ingesteld naar de afkomst van het contante geld bedrag en kunnen drugscriminelen via die weg worden vervolgd. 

Uitzondering voor ondernemers 

De beperking geldt niet voor ondernemers of anderen die voor de uitoefening van hun beroep met cashgeld over straat moeten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld iemand die van het ene café naar het andere cash moet overbrengen, omdat er op een locatie te weinig in kas van is. 

Afspraken maken met luxe winkels

De fractievoorzitter van de VVD wil ook dat de gemeente afspraken gaat maken met sieradenwinkels, luxe kledingwinkels en autoverhuurbedrijven waar drugscriminelen met cash betalen om dure spullen te kopen. Die afspraken zouden moeten inhouden dat collectief betalingen van boven €500 per pin moeten en biljetten van €100 niet meer aangenomen zouden moeten worden. Mocht dit niet in overleg met de betreffende winkels lukken, dan moet de gemeente dat via een vergunningplicht regelen. De burgemeester heeft die bevoegdheid. “Het is rigoreus, maar helaas noodzakelijk. Drugscriminelen wanen zich nu de baas in de stad en hiermee pakken we ze waar het pijn doet: in de portemonnee.” 

 

Aan de slag voor Rotterdam