Nieuws

De Veilige Schoolroute; het Rotterdamse antwoord op het snelle geld van de criminaliteit

02 februari 2023

ROTTERDAM - De Rotterdamse VVD dient donderdag 2 februari tijdens de gemeenteraadsvergadering in samenwerking met GroenLinks en Leefbaar Rotterdam het plan De Veilige Schoolroute in. De Veilige Schoolroute is het Rotterdamse antwoord op het snelle geld van de criminaliteit. 

In Rotterdam worden per dag 40.000 lijntjes cocaïne, 2000 xtc-pillen, 25.000 lijntjes speed en 70.000 jointjes gebruikt. Dit dagelijks gebruik van drugs, in combinatie met de aanvoer van drugs via de Rotterdamse haven, maakt dat Rotterdam te maken heeft met veel ondermijnende criminaliteit. Steeds meer Rotterdamse jongeren worden ingezet door criminelen bijvoorbeeld voor het uithalen van drugs uit containers. In de zucht naar sociale, maatschappelijke en economische status kiezen kwetsbare jongeren voor het snelle geld van deze criminaliteit. 

De aantrekkingskracht van het snelle criminele geld, stoppen we niet alleen met de harde hand. We moeten ook aan de voorkant zorgen dat kwetsbare jongeren weerbaar worden, zodat zij inzien dat het anders kan. Daarom heeft de Rotterdamse VVD in samenwerking met GroenLinks en Leefbaar Rotterdam De Veilige Schoolroute ontwikkeld. Met dit plan zorgen we ervoor dat jongeren voor, tijdens en na school in een veilige omgeving zijn. Een omgeving met sociale controle, een dorp in een stad. Zodat jongeren zich kunnen ontwikkelen zonder geronseld te worden door criminelen. Op deze manier moet bij jongeren het besef indalen: “He ik kan ook succesvol zijn en status krijgen zonder criminaliteit.”

Deze veilige omgeving bestaat uit activiteiten rond onderwijs, werk en vrije tijd. De activiteiten in de veilige schoolroute moeten aansluiten en doorontwikkeld worden aan de hand van behoeftes en ervaringen van ouders, verzorgers en jongeren. In de praktijk werkt De Veilige Schoolroute als volgt: een ouder of docent maakt zich zorgen om een jongen. Ziet dat hij veel nog tot laat op straat hangt of minder aanwezig is op school. Dan kunnen zij hem aanmelden bij de gemeente voor De Veilige Schoolroute. De gemeente koppelt de jongen aan een begeleider in De Veilige Schoolroute, zo kunnen we monitoren dat de jongen in een veilige omgeving is en minder vatbaar wordt voor criminelen en het snelle geld. Op deze manier geven we jongeren een kans om succesvol te worden en status te krijgen, zonder het snelle geld van de criminaliteit. Dankzij De Veilige Schoolroute zorgen we ervoor dat de drugscriminelen van de toekomst niet opgroeien in Rotterdam. 

Fractievoorzitter Pascal Lansink Bastemeijer zal tijdens de gemeenteraad van 2 februari 2023 het initiatiefvoorstel De Veilige Schoolroute indienen. Lees het plan hier

 

Aan de slag voor Rotterdam