zoeken
Nieuws

Feyenoord City hoe nu verder.

09 juli 2021
detail iamge

Na jaren van praten, is er gisteren een grote stap gezet naar de realisatie van een nieuw stadion voor Feyenoord. Met 34 stemmen voor en 7 tegen werd het raadsvoorstel aangenomen. Dit is een volgende stap in een langlopend proces. Nu er door de gemeenteraad groen licht is gegeven, is de vraag hoe nu verder?

Allereerst is het nu aan Feyenoord, Feyenoord moet zorgen dat het de bouwkosten en financiering rond krijgt en dat de business case op orde is. Alleen dan zal de gemeenteraad over een half jaar definitief kunnen besluiten om geld te steken in de ontwikkeling. Een nieuw stadion is onderdeel van Feyenoord City, maar Feyenoord City is meer dan een stadion. Het betekent naast een nieuw stadion ook de ontwikkeling van een groot deel van Rotterdam-Zuid. Deze ontwikkeling gaat zorgen voor nieuwe huizen, extra banen en betere bereikbaarheid.

Huizen en Banen.
3.700 nieuwe woningen voor onder meer starters, zodat ze kunnen wonen en werken in de stad waar ze van houden. Hier kunnen op termijn nog eens 6.000 woningen bij komen als er naast en boven het spoor gaat worden gebouwd. Dit zijn huizen waar Rotterdammers kunnen wonen, hiermee helpen we al die jonge mensen die uren op Funda zoeken naar een huis maar het niet kunnen vinden. De bedoeling is dat bovenop het spoor een groene oase wordt gebouwd voor meer groen op Zuid. Dit deel van de plannen is een rechtstreeks gevolg van een plan van de VVD uit 2017, om het rangeerterrein naast de Kuip weg te halen en de resterende sporen te overkappen. Daardoor komt er veel ruimte om te bouwen en worden de oude wijken op Zuid verbonden met het nieuwe Feyenoord City. Het hele gebied krijgt ook een enorme economische impuls, wat duizenden banen oplevert. Banen op Zuid die voor de Rotterdammers daar hard nodig zijn.

Mobiliteit.
De gebiedsontwikkeling geeft ook een grote impuls aan de bereikbaarheid. Als alle plannen uiteindelijk doorgaan, wordt Zuid veel beter bereikbaar, dankzij een nieuwe oeververbinding, een metrolijn of sneltram van Kralingse Zoom naar Zuidplein, en een nieuw intercitystation bij het nieuwe stadion. De metrolijn en de oeververbinding zorgen er dan voor dat Zuid veel beter verbonden wordt met de rest van Rotterdam. En met het intercity station ontstaat er een snelle verbinding vanuit Zuid naar de rest van Nederland. Je kan dan vanaf Zuid binnen een uur de hele Randstad, Eindhoven, Arnhem en Nijmegen bereiken.

Kortom Feyenoord City is veel meer dan een stadion, het is een totale gebiedsontwikkeling voor Rotterdam Zuid. Een gebiedsontwikkeling die zorgt voor bereikbaarheid, banen en huizen voor Rotterdammers. Het nieuwe stadion is hierin de belangrijkste eerste stap. De bal ligt nu bij Feyenoord om de businesscase, financiering en bouwkosten rond te krijgen en dan kunnen we na jaren van praten eindelijk bouwen. Daarom geven wij als Rotterdamse VVD nu groen licht voor het stadion en voor Feyenoord City. 

 

Diederik van Dommelen
WORD VVD'ER