zoeken
Nieuws

Geweld tegen LHBTIQA+-ers

08 juli 2022
detail iamge

Vandaag, vrijdag 8 juli had onze fractievoorzitter Pascal Lansink Bastemeijer een gesprek met een slachtoffer van geweld tegen LHBTIQA+-ers. Een week geleden werd het slachtoffer aangevallen bij winkelgebied Vuurplaat. Bij het vastzetten van zijn fiets kwam het slachtoffer oog in oog te staan met drie jonge mannen. Eén van deze jonge mannen maakte vervolgens de opmerking: “Wat kijk je kanker homo!”. Deze opmerking werd gevolgd door een handgemeen, waarbij de drie jongemannen insloegen op het slachtoffer. Het slachtoffer is na het incident met ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Het slachtoffer heeft na het incident aangifte gedaan bij de politie. De politie heeft het incident geregistreerd als een openbare geweldpleging en heeft het slachtoffer niet doorverwezen naar Roze in Blauw. Dit terwijl het slachtoffer duidelijk heeft aangegeven dat hij is aangevallen vanwege zijn geaardheid en zoals het slachtoffer zelf omschrijft feminiene uitstraling. Het slachtoffer is er uiteindelijk via zijn eigen netwerk in geslaagd om bij Roze in Blauw terecht te komen. Het slachtoffer, vertelde ons over hoe hij vaak op straat te worden uitgescholden vanwege zijn geaardheid en uitstraling. Desondanks doet hij hier geen melding of aangifte van, bij de politie of andere meldpunten. Dit uit angst voor represailles en vanuit de gedachte dat er toch niets wordt gedaan met de aangifte of melding. 

Onze fractievoorzitter heeft naar aanleiding van dit gesprek schriftelijke vragen gesteld aan het college. We willen namelijk weten hoe het kan dat het slachtoffer niet is doorverwezen naar Roze in Blauw en hoe groot de meldings- of aangiftebereidheid is onder de LHBTIQA+-gemeenschap. Het is voor het aanpakken van geweld tegen LHBTIQA+-ers namelijk cruciaal, dat er van ieder incident melding wordt gemaakt. Op deze manier krijgen we zicht op hoe groot het probleem is en waar de incidenten plaatsvinden. Deze informatie zorgt ervoor dat we het geweld tegen LHBTIQA+-ers gericht kunnen aanpakken.

Pascal Lansink-Bastemeijer
WORD VVD'ER