zoeken
Nieuws

Rotterdam is een gave stad, Pascal Lansink-Bastemeijers bijdrage tijdens de begroting

09 november 2023
detail iamge

Voorzitter,

Van een liberale partij als de VVD mag je verwachten dat we optimistisch naar de wereld kijken, bij ons is het glas doorgaans half vol. We zien problemen als uitdagingen en daar bedenken wij oplossingen voor. Dat doen we door het hoofd koel en het oog op de bal te houden. 

Zelfs voor de VVD was het na de betogen en het artikel in het AD even moeilijk om het optimisme te behouden. Maar geen zorgen, we kijken nog steeds met trots naar onze stad en willen de raad graag wat opbeuren. 

Laten we eerlijk zijn, partijen die denken dat Rotterdam terug bij af is, terug in 2002, moeten misschien even in de archieven duiken of een aflevering Andere Tijden terug gaan kijken.

In 2002 vonden er 36 moorden per jaar plaats in deze stad, vorig jaar waren dit er 16. We zetten als stad in op veiligheid. En is het niet genoeg? Dan doen we als stad een stapje extra. Criminelen pakken we aan, je komt in deze stad niet ongestraft weg met het opblazen van een portiek.

Met oog op de bal schreef de VVD samen met Leefbaar en GroenLinks een initiatiefnota, om naast de vele preventieve ingrepen die we al inzetten, ook daar een schep bovenop te doen. 

Nog nooit was in Nederland het aantal mensen dat in armoede leeft zo laag, in Rotterdam leven 7,9% van de Rotterdammers in armoede, in 2002 was dat 15%. Voor een ieder die in armoede leeft is dat een verschrikkelijke situatie. Maar we doen er alles aan om deze te mensen te helpen, dankzij armoedegelden, energiecompensatie en als belangrijkste wapen: werk. Niet alleen voor mensen die in de bijstand zitten, maar ook voor mensen waarbij de huidige baan onvoldoende zekerheid biedt. Het aantal bijstandsgerechtigden is in Rotterdam de afgelopen 10 jaar nog nooit zo laag geweest en de vraag naar arbeid zelden zo hoog. 

Voorzitter, 

Ook wij zien het straatbeeld veranderen. We zien dakloosheid, drugsgebruik en bedelaars. Maar we zien ook een college dat op gebied van opvang de inzet van het vorige college verder doorzet. Er wordt niets afgeschaald. Sterker nog er wordt alleen maar opgeplust. Meer plekken voor bankslapers, meer doorstroomlocaties. En ondertussen zijn we een van de steden die afspraken met het Rijk over opvang statushouders serieus opneemt.

Op gebied van duurzaam zetten we in op een win-win situatie. We pakken de huizen met de grootste energielekken aan en investeren hier via het DTB miljoenen in. Goed voor het milieu en de portemonnee.

Rotterdam is een gave stad. Dit is de enige stad van Nederland met de skyline van een metropool. In deze stad kun je in een half uur van de winkelstraten in het centrum naar het strand in Hoek van Holland. In een tijd dat het bouwen van huizen steeds moeilijker wordt, staan we aan de vooravond van het grootste bouwproject dat deze stad ooit heeft gezien sinds de wederopbouw. Dit college gaat 30.000 woningen en een stadsbrug bouwen en brengt daarmee een impuls aan Zuid als nooit tevoren.

Er zijn problemen in deze stad en die problemen pakken we aan. Dat mag u van de VVD verwachten en dat mag u van deze coalitie verwachten, die alle kleuren van de regenboog in zich heeft om vanuit verschillende perspectieven de stad beter te maken. Of je nou migrant bent of kaaskop,  de VVD, deze coalitie en deze gemeenteraad hoort u. We geven de stad nooit op. 

Voorzitter,

Ik ben trots op mijn stad. 

WORD VVD'ER