zoeken
Nieuws

Snel naar nieuw werk

detail iamge

De corona-crisis zet een proces ingang wat langer speel op de achtergrond. Namelijk dat de economie verandert. De schok van de corona-crisis versnelt dit proces. Daarom willen wij dat de gemeente en de markt zich gezamenlijk inspannen om mensen aan het wel te helpen.

 

De naderende Crisis

De economische gevolgen van de Corona-crisis zullen zich uiten in het verlies van banen in sectoren die het al zwaar hadden tijdens de economische hoogtij van voor Corona. Voor het tweede steunpakket van de Rijksoverheid geldt de boete voor ontslag van werknemers niet meer. De overheid kan de klappen niet blijven opvangen voor de afwezigheid van vraag en aanbod in de markt, en dus ook niet in de arbeidsmarkt. De overheid moet hiervoor samen optrekken met de markt

 

Verandering in de economie

De corona-crisis is hiervan een versterker, maar niet de oorzaak. De oorzaak speelt al enige tijd sluipend mee, namelijk de opkomst van de vierde industrialisatiegolf. Uitingen van deze golf zijn onder andere kunstmatige intelligentie, internet of things en blockchain technologie. Hierdoor, en ook door de vergroening van de maatschappij, zullen economische sectoren en de banen die daaruit voortvloeien blijvend veranderen. Dit is goed voor de economie op de lange termijn, maar een financiële strop voor Rotterdammers die hierdoor hun baan verliezen. Vaak zijn dit mensen met een goede opleiding, een sterk sociaal netwerk en talent, maar werkend in een krimpende sector. Voor deze Rotterdammers moet zsm een oplossing komen in de vorm van een heroriëntatietraject.

 

Wat staat ons te doen?

De Rotterdamse VVD wil daarom de corona-crisis aangrijpen om de onvermijdelijke veranderingen in de economie nu het hoofd te bieden. Tim Versnel pleit voor een werkwijze buiten de gebaande paden. Het is zijn overtuiging dat de oplossing ligt bij publiek/private samenwerking. Het beleid van de gemeente is nu om mensen met langdurige werkloosheid aan een baan te helpen. Dit bestaande programma’s sluiten hierom niet goed aan op de vraag van mensen die nu hun baan verliezen. Het kan en moet slimmer. Daarom willen wij de kennis uit recruitment sector inzetten om werkloze Rotterdammers te begeleiden in hun heroriëntatietraject naar een nieuwe economische sector, waar in de toekomst wel banen te vinden zijn. Hiervoor willen budget worden vrijgemaakt zodat de benodigde vaardigheden die nodig zijn in het nieuwe werkveld.

Iedereen aan het werk Corona Marike Abrahamse
WORD VVD'ER