Veiliger Thuis in Rotterdam
26 januari 2024ROTTERDAM - In onze stad worden elk jaar duizenden Rotterdammers geraakt door huiselijk geweld en dat zijn er duizenden te veel, vindt de Rotterdamse VVD. Ingrijpen bij huiselijk geweld moet intensiever, met een betere bescherming voor slachtoffers en een strengere aanpak van de plegers. Donderdag, tijdens het debat over het nieuwe beleidsplan huiselijk geweld, dient raadslid Erik Verweij meerdere moties in om hier werk van te maken. Het is de aftrap van zijn eigen initiatief - Veiliger Thuis in Rotterdam.
Huiselijk geweld is een probleem dat ieder jaar duizenden Rotterdammers raakt. Kindermishandeling, partnergeweld, dwingende controle, en stalking komen veelvuldig voor. En hoewel er in Rotterdam de afgelopen jaren best wat maatregelen zijn ondernomen, lijkt het probleem ook altijd weer van de radar te verdwijnen. Want huiselijk geweld vindt vooral plaats achter de voordeur, uit het zicht van anderen.
Aankomende donderdag dient Erik Verweij meerdere moties in om dit probleem aan te pakken. Nu lopen slachtoffers die het aandurven om aan een onveilige thuissituatie te ontvluchten een groot risico om dakloos te worden, terwijl daders comfortabel thuis kunnen blijven zitten. Het is de omgekeerde wereld, vindt Erik Verweij. Daarom nemen we maatregelen om dakloosheid bij slachtoffers te voorkomen en juist daders vaker uit huis te zetten. Ook wil hij dat de Rekenkamer de aanpak van huiselijk geweld gaat onderzoeken. Dat is nodig om meer grip te krijgen daar waar de aanpak huiselijk geweld nu vastloopt. En we willen ervoor zorgen dat de aangiftebereidheid omhoog gaat en het melden van huiselijk geweld wordt vereenvoudigd. Zodat daders vaker en sneller worden gepakt en bestraft. En slachtoffers sneller en beter beschermd.
De komende periode zal Erik Verweij met verschillende organisaties en ervaringsdeskundigen in gesprek gaan om boven tafel te krijgen wat er nodig is om de aanpak van huiselijk geweld te verbeteren. Daarbij zal hij namens de Rotterdamse VVD letten op twee pijlers: betere bescherming van het slachtoffer, en strengere aanpak voor de pleger. Waar mogelijk, in samenwerking met andere politieke partijen in de raad, moet huiselijk geweld de komende tijd in ieder geval meer aandacht krijgen en effectiever worden aangepakt.
De gemeenteraad ging donderdag, 25 januari 2024, in debat over het nieuwe beleidsplan, ‘Samen naar een toekomst zonder geweld’. Alle moties van Erik hebben het gehaald. Lees de moties hier.
Praten met Erik Verweij over huiselijk geweld? Neem contact op via epj.verweij@raadrotterdam.nl.