Nieuws

We moeten het hebben over het drugsgebruik

12 mei 2023

Dit jaar zijn er in Rotterdam al 54 zware geweldsincidenten geweest. Er waren dit jaar al meer explosies en beschietingen dan in heel vorig jaar. En het is pas mei. Al dit geweld heeft te maken met de drugscriminaliteit in Rotterdam. We werken in Rotterdam keihard om de drugscriminaliteit aan te pakken en met succes er wordt veel drugs in beslag genomen en uithalers worden aangehouden. 

De handel in drugs en bestrijden ervan is een zaak van vraag en aanbod. In Rotterdam worden alleen al 40.000 lijntjes cocaïne per dag gebruikt. Dan kunnen we niet alleen spreken over het aanpakken van de gevolgen van drugshandel en onze ogen sluiten voor het drugsgebruik. We moeten het hebben over de rol van de gebruiker.

Het idee van sommige partijen dat legalisatie van drugs ervoor zou zorgen dat criminaliteit verdwijnt als sneeuw voor de zon is een illusie. Criminelen veranderen niet opeens in brave burgers. Onze fractievoorzitter Pascal Lansink-Bastemeijer verwoorden het in het debat als volgt: 

Er zijn partijen ik noem geen namen, maar het begint met een D en eindigt met D66 voor legalisering van drugs. Deze partijen zien het wel zitten een Hollands avondje met kaas, een crackpijp, een lijntje coke en een naald heroïne. Deze partijen denken met legaliseren dat criminelen ineens goede burgers worden. Hun heil als vakkenvuller bij de AH gaan zoeken.”  

Daarom moeten we als gemeente alles doen om het gebruik van drugs te stoppen. We zijn als Rotterdamse VVD super blij met de gemeentelijke campagnes om de maatschappelijke gevolgen van drugsgebruik zichtbaar te maken. Dit is niet genoeg. Dankzij de inzet van de Rotterdamse VVD zal de gemeente nu samen met vertegenwoordigers van festivals en de horeca komen met een plan om drugsgebruik in het uitgaansleven te stoppen.

Aan de slag voor Rotterdam