Werkbezoek Antes
04 november 2022Tijdens het reces heeft ons raadslid Erik Verweij een bezoek gebracht aan een wereld die voor veel mensen afgesloten blijft, de wereld van de intensieve psychiatrische zorg. Van dit indrukwekkende werkbezoek heeft Erik een het volgende verslag geschreven.
Net buiten Hoogvliet ligt een locatie van zorginstelling Antes. Hier worden verschillende soorten geestelijke gezondheidszorg aangeboden. Het gaat om de behandeling van (verslavings)psychiatrische ziekten waarbij opname in een kliniek nodig is. Denk daarbij aan de acute zorg of hoog beveiligde zorg op een gesloten afdeling.
Ik mocht binnen kijken bij het CIB – het Centrum Intensieve Behandeling. Hier worden mensen (tijdelijk) opgenomen die in een reguliere ggz-instelling niet goed geholpen kunnen worden. De CIB is erop gericht om cliënten met een (hoog) risico op gevaarlijk en ontwrichtend gedrag intensieve zorg te bieden. Het gaat vaak om mensen die kampen met n problemen zoals schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen, vaak i.c.m. verslavingsproblemen en een licht verstandelijke beperking. Je komt hier dus niet zomaar binnen. Je komt er ook niet zonder overleg uit.
Bestuursvoorzitter Nicole Hermans, directeur van de hoog beveiligde keten Suzanne Nauta, en bestuursadviseur Koen Burgerhout hebben verteld over het werk van Antes. Daniëlle de Jong vertelde uitgebreid over haar werk met de cliënten, en hoe zij geholpen worden.
Op de afdeling zelf mocht ik met cliënten in gesprek. Dat waren (zacht gezegd) boeiende gesprekken. Sommige mensen konden niet wachten om hun kamer te laten zien, of uitgebreide kunstwerken die ze hadden gemaakt. Anderen vonden het wel prima en zeiden alleen even gedag. Eén iemand had zo veel vooruitgang geboekt dat hij binnenkort mocht verhuizen naar een locatie voor begeleid wonen. Zelden iemand zo trots gezien. Zijn kamer was ook (met afstand) de meest opgeruimde. Deze mensen worden daarna trouwens intensief begeleid en geholpen, vaak voor de rest van hun leven.
Na dit bezoek zijn we op bezoek geweest op een locatie voor beschermd wonen. 32 mannen wonen hier samen en krijgen hulp van begeleiders bij het indelen van hun dag en het opbouwen van hun leven. Ook hier alleen maar vriendelijke mensen die het eigenlijk wel mooi vonden om hun woning te laten zien. Hoofd van de locatie Geralda Koster en directeur zorg Renske van der Meer vertelde uitgebreid over wat er gedaan wordt om het contact met de buurt goed te houden. Het was een verrassing dat er zo veel samen gedaan wordt. Bewoners hebben een corvee rooster voor de schoonmaak en het koken, er zijn activiteiten programma’s en in een mooie woonkamer kunnen zij samen tv kijken. De sfeer was véél gezelliger dan ik had verwacht.
Belangrijkste les is dat ook doodgewone mensen in de situatie terecht kunnen komen dat ze (intensieve) geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, en hoe veel mensen soms afhankelijk zijn van de zorg van betrokken en bekwame zorg professionals. Antes helpt in Rotterdam jaarlijks 30.000 cliënten. Geestelijke gezondheidszorg krijgt helaas niet altijd de waardering die het verdient.