Nieuws

Zondagswet is niet meer van deze tijd

13 juni 2023

Rotterdam - De Zondagswet uit 1953 past niet meer bij de 24-uurs stad Rotterdam, stelt VVD-raadslid Marike Abrahamse in reactie op vragen van de ChristenUnie die vindt dat deze wet recent in de stad is overtreden. Volgens die wet mag er op zondagochtend geen geluid worden gemaakt die erediensten of zondagsrust kan verstoren. “Rotterdammers kunnen prima zelf bepalen wanneer en of zij rust nodig hebben, vindt het raadslid, daar is geen stoffige wet uit 1953 voor nodig die ook nog eens een groep Rotterdammers voortrekt”. De Rotterdamse VVD wil daarom dat de Zondagswet wordt afgeschaft. Daarom heeft Marike Abrahamse de wethouder om actie gevraagd en te lobbyen voor een landelijke afschaffing van de wet. 

Rotterdam is dag in dag uit, zeven dagen per week en 24 uur per dag in beweging. Oók op zondag. Denk aan de Marathon waar heel Rotterdam van in de ban is. Deze start altijd op zondagochtend. Raadslid Marike Abrahamse: “De Zondagswet kan in dorpen als Urk nog een toegevoegde waarde hebben, maar in steden als Rotterdam is deze wet totaal achterhaald, geen Rotterdammer zit te wachten op deze betutteling. We kunnen prima zonder de kerk bepalen wanneer evenementen geluid mogen maken en op welke plekken. Dat kunnen we gewoon afspreken met de stad in de Gemeenteraad.”

Toch is er een landelijke Zondagswet die dit op bepaalde plekken tegenhoudt. De Zondagswet uit 1953 heeft als doel om de zondagsrust te verzekeren, zo mag er op zondag geen geluid worden gemaakt dat over een afstand van 200 meter hoorbaar is bij een kerkdienst, mogen er voor 13 uur geen openbare vermakelijkheden zijn en is het op zondag verboden om zonder goede reden de openbare rust te verstoren door beroepsmatige of bedrijfs werkzaamheden. Alleen kerkgenootschappen kunnen de lijst met dagen (zoals Hemelvaart) waarop de zondagswet geldt aanvullen.

“Wij staan als Rotterdamse VVD voor een levendige en energieke stad die zich niet laat betuttelen door een wet uit 1953. Bovendien trekt de Zondagswet ook niet eens een groep Rotterdammers ten opzichte van Rotterdammers met geen of een ander geloof. De Zondagswet maakt namelijk alleen een uitzondering voor geloofsbijeenkomsten op zondag, deze mogen wél geluidsoverlast veroorzaken. Een Moslim of atheïst krijgt geen eigen uitzondering. Wat ons betreft heeft niemand recht op zo’n speciale positie.”  Aldus raadslid Marike Abrahamse 

Marike Abrahamse heeft het college gevraagd hoe zij tegen de Zondagswet aankijken en wil graag dat er actie ondernomen wordt om de Zondagswet uit Rotterdam te doen verdwijnen. Klik hier voor de vragen van Marike. 

 

Aan de slag voor Rotterdam