zoeken
Nieuws

EXPLAINER || De Rotterdamse patseraanpak

07 januari 2021
detail iamge

Wat is het probleem?

Met drugscriminaliteit kun je veel geld verdienen. Soms wel tot €250 per uur. En daarmee kun je dure kleren en dikke auto’s kopen. Dat doen drugscriminelen dan ook. Daarmee laten ze aan de buurt zien dat misdaad loont en dat als je rijk wilt worden, je niet voor een paar euro per uur bij de Albert Heijn of Jumbo moet werken, maar ook in drugswereld moet stappen. Daarmee zijn ze een fout en gevaarlijk rolmodel in de wijk.

Wat is de de patseraanpak?

De patseraanpak is gericht op het afpakken van spullen die met crimineel verkregen geld gekocht zijn. Dat gebeurt door overal in de stad acties te organiseren waarbij gemeente, politie, douane, financiële recherche en FIOD samenwerken. Er wordt in de buurt op bijvoorbeeld een parkeerplek een soort ‘wasstraat’ ingericht. Vervolgens rijden motoragenten door de buurt en halen ze elke auto met een waarde van meer dan €30.000 van straat. Die auto’s gaan dan door de ‘wasstraat’ waarbij onder andere de vraag wordt gesteld hoe het kan dat je in een BMW van €200.000 rijdt terwijl volgens de gegevens van de belastingdienst een uitkering hebt. Als je die vraag niet goed kan beantwoorden, dan wordt de auto in beslag genomen. Zo pakken we foute rolmodellen aan en laten we zien dat misdaad niet loont. 

Waarom is dit nodig?

Drugscriminaliteit is een groot probleem in Rotterdam en Nederland. Het zorgt bijvoorbeeld voor liquidaties en zwaar geweld in woonwijken en drugsafvaldumps in de natuur. Maar het zorgt er ook voor dat jonge jongens op soms wel 8-jarige leeftijd worden geronseld om te werken als drugsrunner. Moeders moeten machteloos toekijken hoe hun kinderen de drugscriminaliteit worden gezogen. Onder meer omdat in de buurt waar ze opgroeien drugscriminelen de blits maken met een dure auto, scooter of dure kleren. 

Wat doet de Rotterdamse VVD nog meer om criminaliteit hard aan te pakken?

Misdaad mag niet lonen. Daarom pakken we criminelen aan waar het pijn doet: in de portemonnee. We willen bijvoorbeeld dat criminelen hun met drugs verdiende geld niet kunnen uitgeven door een cashlimiet in te stellen voor luxe winkels en autoverhuurbedrijven. We hebben er ook voor gezorgd dat er meer veiligheidscamera’s zijn geplaatst in Rotterdam. Dat werkt zowel preventief als maakt het makkelijker om achteraf daders van een misdrijf op te sporen.

Misdaad mag niet lonen Vincent Karremans
WORD VVD'ER