Nieuws

Rotterdams actieplan voor veilig doorbouwen tijdens de coronacrisis

11 juni 2020

Afgelopen week heeft VVD-wethouder Kurvers een actieplan om door te bouwen tijdens de coronacrisis gepresenteerd aan de Rotterdamse gemeenteraad. Dit manifest moet ervoor zorgen dat er in 2040 minimaal 40.000 woningen zijn bijgebouwd. Die woningen zijn hard nodig. In samenwerking met marktpartijen en woningcorporaties zijn er meerdere afspraken gemaakt die het doorbouwen mogelijk moeten maken. Van het optuigen van een Rotterdams overbruggingsfonds tot het versneld faciliteren van grote gebiedsontwikkelingen. En dat alles uiteraard met de veiligheid van medewerkers voorop.

 

,,Huizen bijbouwen, renoveren, transformeren, verduurzamen en onderhouden is de beste en enige manier om de woningnood het hoofd te bieden en om de economie draaiende te houden’’, zegt wethouder Bas Kurvers (wonen en bouwen). ,, Het signaal van alle partijen in de samenleving is daarom: bouwen, bouwen, bouwen.  Met elkaar kunnen we zo een fundament leggen voor nieuwe groei in de samenleving.’’

 

Met dit Rotterdamse actieplan geven de samenwerkende partijen als eerste op lokaal niveau invulling aan de oproep om door te bouwen aan Nederland. Ook tijdens de coronacrisis. Om op korte termijn te voorkomen dat we minder gaan bouwen zijn verschillende maatregelen opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van de verkoop van woningen met verkoopgaranties. Maar niet alleen op korte termijn is er actie nodig. Ook op de lange termijn moet het bouwtempo hoog blijven. Dat kan bijvoorbeeld door een Rotterdams overbruggingsfonds op te zetten.

 

Kortom, er is werk aan de winkel. De nieuwe woningen zijn hard nodig. En met dit Rotterdamse Actieplan gaan die er komen.

 

Afspraken voor doorbouwen, bouwen, bouwen tussen samenwerkende partijen.

  1. We ontwikkelen en bouwen door om op korte termijn zoveel mogelijk woningen te realiseren in Rotterdam.
  2. We zorgen dat we juist nu starten & doorgaan met de uitwerking van voldoende bouwlocaties op de middellange en lange termijn.
  3. We nemen gezamenlijk onze verantwoordelijkheid om de doelstellingen uit het Woningbouwakkoord te realiseren.
  4. Het manifest beschrijft de concrete maatregelen die we gaan nemen én welke effecten dat zal hebben voor de bouwproductie in Rotterdam.

Meer weten over het actieplan doorbouwen, bouwen bouwen? Klik hier!

Aan de slag voor Rotterdam