zoeken
Nieuws

Medaille voor politiehond ook in Nederland

08 april 2021
detail iamge

Rotterdam moet als eerste gemeente van Nederland politiehonden en hun begeleiders met een speciale gelegenheid onderscheiden voor hun bewezen diensten. Dergelijke onderscheidingen bestaan al wel in het buitenland, zoals de Dickin Medal in Groot-Brittannië, maar in Nederland nog niet. Daar moet volgens Vincent Karremans (fractievoorzitter Rotterdamse VVD) verandering in komen: “Door de inzet van politiehonden worden levens gered, inbrekers gearresteerd en wordt andere goede daden verricht. Ontzettend goed werk dat waardering verdient. Je moet deze medaille dan ook vooral zien als waardering voor het goede werk wat de hondenbrigade doet.”

Overal in Nederland zet de politie, in bepaalde gevaarlijke situaties, honden in voor het bewaren van de openbare orde en bevorderen van de veiligheid in de stad. In Rotterdam gebeurt dit 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Jaarlijks komt de politiehond zo’n 10.000 keer ter plaatse en dat blijft in meer dan 99% van de gevallen zonder letsel. Politiehonden hebben namelijk een grote preventieve werking, waardoor een gewelddadige situatie alleen al door de de aanwezigheid van een hond kalmeert. “Daarmee wordt erger voorkomen, zoals vuurwapengeweld door de politie”, stelt Karremans. 

De inzet van politiehonden maakt voorkomt volgens Karremans bovendien veel persoonlijk leed van Rotterdammers. “Stel je eens voor dat je huis leeg is gehaald door inbrekers of je dochter wordt al dagen vermist, dan is de inzet van politiehonden cruciaal. Zij pakken de dader of speuren je kind op”. Daarnaast zet de politie bijvoorbeeld honden in om een omgeving af te speuren naar weggegooide voorwerpen na een heftig geweldsincident. 

In overeenstemming met de politie moet een naam voor de uitreiking worden verzonnen die recht doet aan de waardering die we hebben voor de helden op vier poten en hun begeleiders. “Iets voor de ideeënbus?”, grapt Karremans. “Maar ik wil niet dat politiek de naam van de onderscheiding van bovenaf oplegt. Wij bekostigen wél de dikke kluif als blijk van waardering”.     

Het voorstel “Held op vier poten” wordt donderdag door een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad aangenomen.

Vincent Karremans
WORD VVD'ER