zoeken
Nieuws

De horeca en studentenverenigingen uit de pauzestand, direct op play!

12 maart 2021
detail iamge

Eindelijk een lichtpuntje. Op 31 maart mogen de terrassen wellicht open. Grappig genoeg gaan we als gemeenteraad precies op die dag in de commissie spreken over initiatiefvoorstel Horeca Herstelplan én herstelplan van het college...toeval?

Juist nu is het belangrijker dan ooit dat de gemeente Rotterdam in de startblokken staat. Voorbereidingen treft, zodat de horeca niet op de gemeente hoeft te wachten. Het opbouwen van een terras duurt zeker 5 dagen. “Horecaondernemers moeten niet in de wachtrij staan zodra terrassen open mogen.  Daarom wil ik dat de overheid geen kans onbenut laten om ze te helpen en te ondersteunen”, aldus Dieke van Groningen. 

Na het actualiteitendebat met de burgemeester is het duidelijk dat de gemeente klaar staat in de startblokken. Achter de schermen worden inmiddels maatregelen genomen voor het uitleveren van terrasvlonders. Op onze vraag of er ook hulp wordt geboden aan horecaondernemers die nu geen terras hebben was de buregmeester helder. Ook restaurants die geen terras hebben, kunnen er één creëren. Ze mogen daarvoor bijvoorbeeld de helft van het trottoir of een binnenhofje gebruiken. 

Naast de ruimte voor de horeca heeft Dieke van Groningen ook een lans gebroken voor studentenverenigingen. “Studentenverenigingen hebben meer gemeen met horeca dan we denken. Ze staan net als alle horecaondernemers in de pauzestand, zonder perspectief” 

Veel studenten kampen met depressies als gevolg van de corona pandemie en helaas is het drugsgebruik ook fors toegenomen. Van Groningen: “Juist voor deze groep is het cruciaal dat ze zo snel mogelijk bij elkaar kunnen komen. Steun en perspectief zijn keihard nodig.” 

In tegenstelling tot de horeca die terrassen vergunningsvrij kunnen neerzetten, hebben veel studenten en studentensportverenigingen geen terrasruimte. Voor verenigingen is het lastiger om een terrasvergunning aan te vragen.

“Als Rotterdamse VVD willen we voorkomen dat als straks de horecaterrassen open kunnen, de studentenverenigingen vervolgens weken moeten wachten op die vergunning. Iedereen moet een eerlijke kans krijgen en wij willen horeca én onze studentenverenigingen uit de pauzestand halen, direct op play”, zegt Dieke van Groningen. 

De zorgen dat studentenverenigingen geen terrassen kunnen opzetten werden door de burgemeester ook grotendeels weggenomen. Hij gaf aan welwillend naar de regels te willen kijken en als iets niet zou kunnen te zoeken naar een manier om het mogelijk te maken.

Laat het nu snel 31 maart worden!

Ondernemersstad Rotterdam sterk tijdens corona Dieke van Groningen
WORD VVD'ER