zoeken
Nieuws

Lang gekoesterde wens gaat in vervulling: belastingverlaging voor noodlijdende horeca

01 april 2021
detail iamge

Een lang gekoesterde wens van de Rotterdamse horeca dat de leges voor het bijschrijven van een beheerder op de exploitatievergunning en Drank- en Horecawetvergunning gehalveerd wordt, gaat in vervulling. Al jaren geeft de horecasector aan dat het leges stelsel eens goed onder de loep genomen dient te worden. De Rotterdamse VVD onderschrijft dit volledig. “Dubbele kosten waren al een doorn in ons oog, en nu is het uit den boze” stelt VVD-raadslid Dieke van Groningen (woordvoerder Economie en Horeca).

Door de Coronacrisis wordt de horeca enorm hard geraakt. “Horecaondernemers hebben het afgelopen jaar helaas niks kunnen doen, de schade is bijna niet te overzien. Meer dan een half miljard euro is er inmiddels aan schulden opgebouwd. Dat is niet in één keer weggepoetst”, stelt Van Groningen. “Alle kleine beetje helpen om ze een steun in de rug te geven. Het is tijd om de rafelranden van voor deze crisis glad te strijken door dubbele kosten die horecaondernemers maken te schrappen”, aldus Van Groningen.

Niet alleen de leges voor vergunningen worden gehalveerd. Ook worden ook door het college de exploitatievergunningen kosteloos verlengd en zijn voortaan de kraskaarten voor bijvoorbeeld verlaatjes in 2021 gratis. In januari diende de Rotterdamse VVD, D66 en Leefbaar het Herstelplan Horeca in om de broodnodige ruimte en lastenverlichtingen voor horecaondernemers te regelen. Zoals het instellen van de horeca corona coach, het afschaffen van dubbele leges en de terrasverruiming zowel in 2021 als ook in 2022 mogelijk te maken.

“We moeten niet op onze handen zitten en perspectief bieden. Dat zijn we verplicht aan al die 35.000 Rotterdamse ondernemers en werknemers”, sluit Van Groningen af.  

Gistermiddag werd in de commissie EDEM gesproken met het college en de gemeenteraad over het initiatiefvoorstel van de drie partijen. Volgende week zal de gemeenteraad een besluit nemen hierover.Rotterdam sterk tijdens corona Ondernemersstad Dieke van Groningen
WORD VVD'ER